Tandlægeskræk

OM TANDLÆGESKRÆK

Tandlægeskræk er en almindelig betegnelse for at være bange for tandlægen. Begrebet tandlægeskræk kaldes også odontofobi og dækker over samtlige former for frygt i forbindelse med en tandbehandling. Odontofobi bruges som betegnelse når angsten er så stor og omfattende at man udebliver fra de regelmæssige eftersyn eller slet ikke går til tandlægen (4% af Danmarks befolkning). Cirka 10 % af Danmarks befolkning lider af odontofobi, dvs. er ekstrem bange, og cirka 30 % har mildere former for tandlægeskræk. Tandlægeskræk står højt på listen over angstfremkaldende fænomener, og kun højdeskræk rangerer højere. Når man lider af tandlægeskræk er man ofte ikke bange for tandlægen som person, men for selve behandlingen og den smerte der kan opstå under den. Den hyppigste årsag til angsten er at man har haft en ubehagelig og / eller en smertefuld oplevelse ved en tidligere behandling, enten som barn eller voksen.

Der er dobbelt så mange kvinder end mænd der er bange for at gå til tandlægen. Det er blevet bevist at jo større kendskab man har som patient til en forestående tandbehandling, jo mindre bange er man, og jo mindre ondt gør det. Når man udebliver eller melder afbud til en behandling eller tandeftersyn fordi man er bange, så bliver ens angstniveau en anelse højere.

NÅR DU RINGER OG BESTILLER EN TID

Allerede når du kontakter os for at bestille en tid vil vi meget gerne have at du fortæller os om du lider af tandlægeskræk. Det er ikke flovt at være bange, erkend din angst og husk du er en af de mange der også er bange. Vores klinikassistent vil sørge for at du få en tid på det tidspunkt af dagen hvor der er mindst risiko for ventetider, hun vil sørge for at afsætte god tid til konsultationen, så vi får en stille og rolig start og tage os en snak om hvad der skal gøres. Det er en god ide at få en tid om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen. Medbring en pårørende, en god veninde eller en ven, evt. et familiemedlem hvis det gør dig mere tryg. Kom 5-10 minutter før den aftalte tid.

Tandlægen vil lave klare aftaler med dig om, hvad behandlingen omfatter, hvordan den skal forløbe, og hvor meget den skal koste. Stil krav til os. Aftal med os hvad der skal ske fra gang til gang – så vi har samme forventninger. Vi laver pauser under behandlingen og du får lov til at bestemme behandlingstempoet. Vi vil sørge for at behandlingen gennemføres med den mindst mulige smerteoplevelse og i overensstemmelse med dine forventninger.

Vi lover dig at vi skal være gode ved dig!